lördag 22 februari 2014

Klocka utan visare

Den började bra Klocka utan visare av Carson McCullers och den fortsatte också bra. Det här blev författarens sista bok, den kom 1961. Författaren tar läsaren till den amerikanska södern, tiden är 50-tal och segregationen mellan svarta och vita invånare.
Här är apotekaren Malone som just fått sin dödsdom, han är svårt sjuk och har inte mer än ett år kvar att leva. Det är svårgripbart för honom och han ifrågasätter läkarens budskap. Malone är väl med stadens domare, en numera gammal man som inte hänger med sin samtid eller sin närmaste - sonsonen Jester. Sonen tog sitt liv långt tidigare, frågan om varför är en av bokens röda trådar och nervskapare. En person som de alla möter på olika sätt är Sherman, en ung svart man med blå ögon som har svårt att hålla sig till sanningen, gärna omger sig med vackra ting och som får anställning hos domaren.

Genom dessa människor och deras livssituationer och möten belyser McCullers olika svåra frågeställningar. I centrum frågan om ras, där främst domaren inte kan hantera att den nya tidens främjande av enande av människor, därtill uppeldad av personlig besvikelse. Jester å sin sida hyser varma känslor för Sherman - varmare än de accepterade. Han har också en framåtsyftande inställning, till skillnad från farfadern som längtar tillbaka till det gamla södern med de svarta som slavar. Genom de båda ställs modern och historisk tid mot varandra.

Det är ingen lätt bok att läsa - inte bara för att ett av dess huvudteman är döden - utan kanske mest på grund av de i huvudsak osympatiska personerna som befolkar den. Att ta del av domarens med fleras riktigt avskyvärda förhållningssätt, fördomar och ödesdigra handlingar gör ont. Det är en mörk och hård tid som skildras, och som inte ligger särskilt långt bakom oss. När jag läser tänker jag på Adichies Americanah och på hur McCullers roman visar något slags bakgrund till de svårigheter/dilemman som Adichie beskriver.

Jag rekommenderar läsning, men jag önskar jag haft någon att samtala med boken om efteråt. Kanske har någon av era andra läst den?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!